Sunday, December 9, 2012

Aku tengah marah ni!

Haaaa....permulaan entry kali ni agak kurang ceria skit coz aku tgh marah ni ( bertepatan dgn  tajuk ). Knp aku marah...aku marah kerana sebuah janji manis yg dihidangkan sebagai halwa telinga aku pada awal tahun 2011...janji manis tu telah menjadi janji pahit dan kelat...uwekkk! nk termuntah aku.....rasanya masih melekat di hati dan kepala otak aku ( berfalsafah la kononnya )....Sbnrnya td pd pukul 9.30 mlm aku telah melalui satu sesi perbincangan utk menyelesaikan masalah ni....tp yg paling aku heran lps dh kau kata aku, aku kata kau...ntah apa kebenda lg yg dh terluah.... knp marah aku ni x leh nk sejuk lg...nk tido pun x leh...so aku buat satu tindakan yg mana aku amik batang mop dan aku mop satu umah, sambil menunggu lantai kering aku lap semua perabot dlm umah aku. Selesai lap...lantai pun dh kering, aku amik batang penyapu dan sapu seluruh umah. Haaa...klu korang nk tau...petua aku klu nk lantai nampak bersinar dan bersih mop la dulu kemudian dh kering baru sapu...x percaya? Cuba la ( hei! tgh marah pun sempat kongsi petua lg...sabar kau nyah! hehehehehe). Abis mengemop, mengelap dan menyapu apa lagi...peluh mencurah2 keluar menandakan kalori dlm bdn aku ni tlh digunakan dgn jayanya.....( masa aku buat aktiviti tu semua mmg aku buat sungguh2 utk melepaskan geram....patutnya masa ni masa tido! Arghh...lantak la )

Sisa geram ada tertinggal lg.....tunggu dpn kipas sbb nk bg peluh kering...capai tuala masuk bilik air...apalagi nampak berus sental bilik air pulak...uih! sakan kau yanz...Bilik air dh bersih aku pun mandi...lega la skit...ambil air sbhyg utk solat hajat mintak Allah lembutkan hati aku yg tgh marah ni dan apa2 lg la yg perlu aku hajatkan pd Allah Yang Maha Mendengar.....

Alhamdulillah...selesai solat hajat...kemarahan aku makin pudar.....Allah lah sebaik2 tempat mengadu dan meminta...

Dan skrg aku sdg menulis entry tatkala jarum menunjukkan pukul 12.00 tgh malam....perasaan yg berkecamuk td dh semakin lega.....

Sabda Rasulullah s.a.w :
  1. Marah itu datangnya drpd syaitan dan syaitan itu diperbuat drpd api, sdgkan api itu boleh dipadamkan dgn air. Oleh itu apabila slh seorg drpd kamu marah , maka hendaklah dia berwudhuk (hadis riwayat Abi Daud)
  2. Apabila slh seorg drpd kamu marah dan waktu itu dia dlm keadaan berdiri, maka hendaklah dia duduk kerana hal itu akn menghilangkan marahnya. Kalau masih marah maka hendaklah dia berbaring (hadis riwayat Muslim)
Nombor satu aku dh buat...jd skrg aku nk buat yg nombor 2 plak...nk berbaring dan terus lena.....mudah2an esok pg boleh buka buku baru dlm kehidupan....

Aku dh cuba atasi masalah yg aku hadapi...korang mcm mana plak? Ingat jgn lari dr masalah yg penting carik jln utk berdepan dan selesaikan masalah tu......Selamat Tidur...ZZzzzzz...kroh...kroh....kroh

Thursday, December 6, 2012

Aku Dan Kucing..meowwww!!!!

Assalamualaikum.....korang ingat lg x entry aku sblum ni yg aku kata nk post pasal kucing tp Fatin Suhana si blogger tu dh post dulu and then aku kata nnt dulu la kemudian br aku post entry psl kucing...ingat x? Hapa? X ingat...apsal x ingat...x pa x pa klu rajin korang scroll down page aku ni carik tajuk 'First Come First Serve' haaaaa di situ korang akn menemui petunjuknya ( hamboi cam menyiasat plak ).
Back to the title.....
Korang suka kucing x? Aku mmg suka gila nk mampos kat kucing berbanding haiwan-haiwan peliharaan yang lain....kucing ni mcm satu ubat untuk menghilangkan stres. Menerusi pembacaan aku dlm satu artikel menyatakan terdapat kajian yg dilakukan terhadap orang2 tua di pusat penjagaan di luar negara...mereka telah diberi peluang untuk bermain dengan kucing atau memelihara kucing...hasilnya mereka lebih sihat dan mana yang ada penyakit darah tinggi semakin berkurangan tekanannya...klu x percaya blh la cari hasil maklumat tu dalam google search atau yahoo search atau yg seangkatan dgnnya melainkan jgn Kumpulan Rock Search sudah laaaa lalalala ( buat lawak bodoh la pulakkkk ).

Aku ada 4 ekor kucing yg aku panggil anak2 bulu....Ini namanya TOMPOK jom kita tgk karenah TOMPOK ni.....
Cuba tengok muka dia.....

Ni mmg hobi TOMPOK suka tgk melalui tingkap dapur

Ni pun hobi dia gak...suka gaduh dengan CIBU

TOMPOK mmg pandai tgk kamera...(^____^)

TOMPOK ni spesis kucing kampung yg pandai posing depan kamera...tgk tu buat muka terkejut la konon!


Ok yang ni plak namanya CIBU....musuh ketat TOMPOK. Aku pun x tau awat yang TOMPOK suka gaduh dgn dia dan dia pun suka cari pasal dengan TOMPOK padahal makan sepinggan, tidur serumah dan mempunyai tuan yang sama...ishk...ishk...sabar je la
Ha...tu CIBU masa kecik, tgk tu x abis2 nk bergaduh ngn TOMPOK

Ni rupa CIBU masa kecik, comel kan (^____^)
Ni masa CIBU kanak2. Yg belakang tu saudara CIBU namanya MOMOT dh mati huhuhuhuhu sbb sakit FIV(klu manusia disebut HIV)
Ini lah saya sekarang !!!!!!

Seterusnya memperkenalkan anak-anak CIBU. Anak CIBU sbnrnya ada 4 ekor, 2 ekor lg aku bg kat member aku....so mereka berdua ini yg masih bersama aku.....

Memperkenalkan Hachi masa baby
Klu dh belakang tu HACHI yg dpn ni aku la MOME

Hachi In Da House......

Aku ni MOME...saudara HACHI...Huarghhhh !!!Sori x leh nk ckp lg coz ngantuk sgt

Dah jaga heheheheheeee....Sori la aku x comel sgt mungkin aku ni ikut muka sebelah keturunan bapak aku kot
Masa ni kami kecik lagi......
Ha! Ni gambar HACHI ngan MOME setelah anak dara......( anak dara la konon! )

Nama jepun aku HACHIKO MAMOTO...sabau je la tuan aku ni...nama cam tu pun blh buat panggilan manja ke!

Tuan aku panggil aku kekadang dgn nama brazil...MOMENTO....cam brutal ja aku dgr...tgk muka la hihihihi




Nak dijadikan cerita...tanggal 15 November 2012 bersamaan dgn 1 Muharram 1434 iaitu Sambutan Ma'al Hijrah baru2 ni....ada la satu hamba Allah dtg menagih simpati di depan umah aku...Masa tu aku kat dapur nk siapkan sarapan...tetiba anak pompuan aku bersuara " Mak!...Mak! mai la tgk ni...kesian...." (dgn bhs utaranya yg pekat melekat)...Aku ni kelam kabut la ingat ada semut atau lipas yg terbunuh di depan umah...rupanya2 sekor anak kucing dok merenung dpn pintu umah aku....." Mak...kesian dia..." kata anak pompuan aku yg mmg terkenal dgn sikap belas kasihan terhadap binatang yg melampau batas melebihi batas aku nampaknya....Biasa la anak borek mak rintik kan..." Ok mcm ni kakak pi cari dulu kot2 mak dia ada kat kawasan umah kita...mana la tau kot2 dia terlepas...klu x ada kita bela " balas aku...Sebagai anak yg solehah dia pun menurut perintah aku (psl kucing apa pun sanggup!)....Dipendekkan cita ( x larat nk taip pjg2...lenguh sendi jari hahahahaaaa ) bertambahlah bilangan anak bulu aku drpd 4 ekor kpd 5 ekor....

Saya tau saya buruk...saya kecik lagi....tp saya percaya tuan saya akan jaga sampai saya sihat dan comel!
Sehingga kini aku tertanya2 mcm mana blh dia tercongok dpn pintu aku...ada org letak ka? Atau mak dia letak senyap2 sbb x mampu jaga anak ramai sgt ( ishk.....imaginasi melampaui cita kartun aku ni )..Hanya Allah lebih mengetahui...aku dan keluarga redha utk menjaga dia...
Ya Allah...Mudah2an dipermudahkan urusan dan dimurahkan rezeki kami sekeluarga kerana memelihara anak2 bulu ini....amin...

p/s: Kalau aku kaya aku nk bukak tempat perlindungan kucing dan bantu individu/badan NGO yg memperjuangkan nasib kucing jalanan.....




Sunday, November 18, 2012

Senaman 'PLANK'...apa tu?




Haluuuuuu....yanz in da house....rindu la kat korang...sejak cuti sekolah bermula ni mmg kerja sekolah aku stop sebentar tp kerja umah plak yg menjengah x henti2...al-maklum la aku dh jd surirumah yg berdedikasi...sibuk ngn anak lelaki aku bersunat, ubah dekorasi ruang tamu dan dapur (aku ni cpt boring tgk susun atur yg sama jd amik peluang cuti sekolah la nk ubah semua) beratus hinggit jugak aku abis...x pa x pa...pejam mata ja janji hati aku puas hahahahahaha ( hish! gelak x sopan la pulok )...masak utk suami dan anak2(cuti sekolah mmg aku byk cuba resepi baru..tp time kerja sorry yea makan luar kayyy...ujung minggu je br aku masak...pemalas bebenor aku ni).

Spt selalu mukadimah aku mmg x merujuk kpd apa yg aku nk cita pd korang semua...Back to the title above...mungkin ramai wanita khususnya di luar sana x berapa nk tau apa kebenda senaman 'Plank' atau bahasa omputihnya plank exercise...masa aku dpt anak pertama hingga la anak yg kedua aku mengamalkan senaman sit up utk menguatkan otot perut...rupanya setelah aku menelaah dlm youtube dan beberapa blog fitness luar negara sit up x berapa sesuai utk ibu2 yg br bersalin krn teknik tersebut akn memberi tekanan pada otot rahim...mereka mencadangkan plank exercise...kerana senaman ini lebih memberi kebaikan dlm menguatkan otot perut dan mengelakkan dr sakit belakang....yg pastinya tidak memberi tekanan pd otot rahim.
contoh 'basic plank exercise'
contoh 'side plank exercise'

Senaman ni aku cuba masa aku dpt anak ke-3, 9 bln yg lalu....masa tu baby aku berusia 2 bulan...mula2 mmg agak pyh..aku dpt buat sekejap ja...jenuh nk control otot perut....aku x mengalah esoknya aku cuba lg dengan kiraan yg lebih skit dr sebelumnya...k berjaya! Kembang kempis idung aku tanda keseronokan yg aku berjaya melakukannya walaupun hanya seciput...esok buat lg dan tambah kiraan lg....hari berganti hari...bulan berganti bulan dan sehingga ari ini aku blh buat plank exercise berbagai posisi...alhamdulillah....

Klu korang nk tau lebih lanjut tentang senaman PLANK nih...ha! Korang birukan mata itam korang utk tgk blog tu di sini ya! Klu korang rajin lg....korang buang la masa cara positif dgn membukak byk lg laman web atau blog atau youtube pasal plank exercise ni....

Slmt mencuba!......Don't forget to BE ACTIVE kayyyy...(^,^)

Thursday, November 1, 2012

Be active!

Alooooo semua....Sihat? Happy? Harap dalam keadaan yang baik dan stabil hendaknya....
As usual I just want to share another experience about BE ACTIVE! Perasan x masa kita muda remaja kita kurus tp bila dh kawin anak dh 2, 3 atau lebih dari itu kita makin membesar bagai JOHAN ( bukan Johan Raja Lawak yea...dia x ada kena mengena dlm ini cerita walaupun badan Johan makin berisi berbanding masa dulu masa mula2 dia masuk Raja Lawak 1).

Pertama:
Masa kita remaja dulu metabolisma badan masih aktif dan kita masih muda, tenaga pun tgh membara...tp metabolisma badan akan menurun bila umur kita makin meningkat ditambah pula klu kita x kawal cara pemakanan kita. Apa itu metabolisma? Utk mengetahui dengan lanjut sila baca di sini

Kedua:
Masa kita budak2 dulu kita asyik bergerak, bermain, berlari pendek kata x duduk diam...jd lemak dan karbohidrat x sempat disimpan asyik terbakar ja sbb nk perolehi tenaga untuk buat aktiviti tu semua. Masa di sekolah menengah plak sibuk berpersatuan, bersukan, belajar, berdating (hehehehe ada kaitan ka?), terkejar ke sana terkejar ke sini..malahan masa di kolej atau di universiti...kita sering bergerak/berjalan dari 1 fakulti ke fakulti yg lain...dr fakulti ke asrama...Ya kehidupan aku mmg mcm tu masa budak...masa remaja dan masa di 'U'. Tapi cuba kita renung balik...bila dh start kerja, kawin atau dapat anak kita mula dh malas nk bergerak, berlari, naik tangga apatah lg...lbh suka call suruh org hantar fail atau barang pada kita...dan kita masih lg tidak mengawal pemakanan kita...blh bayang x apa yg bakal berlaku pada badan?

Jadi mulai saat ini wahai wanita terutama yg sudah bergelar isteri atau ibu apatah lg yg berkerjaya kita perlu BE ACTIVE! Petuanya? Anggap setiap pergerakan kita akan membakar kalori. Apa itu kalori? Mcm biasa korang baca la kat sini..lebih pergerakan akan guna lebih tenaga jd tenaga terhasil apabila kalori dibakar....lebih tenaga lebih la kalori dibakar...hasilnya badan akan maintain atau kalau kita kawal cara pemakanan berat badan akan turun dengan cepat...jadikan senaman sebagai rutin harian..kalau x mampu cari masa utk workout...amalkan cara di bawah (ini adalah acara wajib aku):-
Menggunakan tangga berbanding lif
Parking keta jauh skit dr tempat yg hendak dituju...jd kita akan berjalan bukan?
Kurangkan berada dlm suasana yg berhawa dingin
Kerap mengelap lantai rumah dan mengemas umah
Jgn amalkan tidur petang...jadikan malam tidur yg berkualiti

Pada aku la kan jgn takut utk berpeluh jgn malas untuk bergerak...so BE ACTIVE walaupun kita dh berumur!
Aku kerap amalkan workout di bawah ni...mmg best mmg berkesan...mungkin korang pun blh cuba dan amalkan. Tp sori la jenuh aku cari yg versi Inggeris x jumpa( coz dulu aku download dr youtube yang bahasa inggeris)...so korang layan la walaupun dialih bahasa kpd Greek. Yg penting cuba ikut pergerakan yg ditunjukkan...mmg awesome!!!


Remember...BE ACTIVE!

Saturday, October 27, 2012

Serabut Oh Serabut!!!

Assalamualaikum, salam sejahtera, salam harmoni pembuka kata pemanis bicara...(hamboi bahasa! serupa mcm ayat pengacara majlis hari anugerah kecemerlangan lg).....SALAM AIDILADHA buat semua pembaca blog ku...atau yg mengikuti blog ku ini (ada ke????).
Start awal bulan oktober hingga kini aku mmg serabut gila ngan keja di sekolah...dengan karenah bos aku yg serupa hampeh...preparation program utk pelajar especially budak tingkatan 3 yg dh lepas PMR...bebudak yg dok tunggu giliran nk buat sesi kaunseling tu x campur yg dtg secara sukarela.....laporan sesi kaunseling yg x sempat bertulis lg....kerja2 pengurusan dan pentadbiran yg makin belambak....kursus...bengkel...mesyuarat...Ya Allah kuatkan tangan kaki badan dan otak aku utk mengadap semua kerja2 tu...Haaaaa! Sapa kata keja cikgu senang??!!!! Sapa kata cikgu blh balik awal??!!! Sapa kata cikgu banyak cuti sekolah???!!! Ni meh aku nk jwb semuanya.....cikgu skrg bkn mcm cikgu zaman P.Ramlee...semua cikgu nk kene buat...key in PBS, isi borang SBP online, kelas tambahan, kena jaga periksa SPM waktu cuti sekolah, kena mai brtugas di sekolah waktu cuti...kena buat program mcm2 kat bebudak...dan baaanyaaakkkk lg la...cuba p tya kat guru2 yg hangpa kenai..cer tanya...cer tanya...Ishhh! Knp aku ter 'emo' la pulok...cer rileks skit yanz.....ni br ja mukaddimah hehehhehehe...

K utk pengetahuan korang aku bkn nk cita sgt keja aku tu...sbnrnya aku nk tunjuk bila kepala otak kita serabut tempat yg selalu menjadi tumpuan kita pun akan serabut. Sila tgk gambar di bawah, malu aku nk mengaku tu harta benda aku hahahahhaha!!!!
Serabut gila kan....Blh gila kalau aku tgk lama2!

Di sebabkan aku dh x sanggup tgk aku perlu buat sesuatu supaya bibir aku mampu tersenyum kembali seterusnya melegakan otak aku walaupun keja aku byk yg x selesai lg di sekolah...itu pun salah satu teknik penyelesaian masalah! Ngeh..ngeh..ngeh ( apa la aku ni gelak serupa mcm org x dak gigi ).

Setelah mendapat gaji maka tanpa berlengah masa aku pun p la beli drawer utk mengemaskini properties aku yg wajib digunakan setiap hari. Dan hasilnya.......


Taraaaaaaa......lega mata memandang ringan otak yg memikul...( apa punya pepatah tu? ). Moral of the story here is.....klu kita rasa serabut...cuba cari sesuatu yg blh diubah agar kita rasa lega walaupun sedikit...less is better than nothing....
Apa lagi jom cuba mengikut cara anda!!!! (^_____^)


Saturday, October 13, 2012

Manager of my kids


Salam kasih sayang buat semua.....sebagai ibu yg berkerjaya aku x nafikan pembahagian masa di antara kerja dan anak2 serta suami sgt penting...kekadang aku lebih rela jd surirumah tp suami aku plak x berapa membenarkan...... terbalik kan ada kengkawan di luar sana suami diaorang plak suruh berhenti kerja....manusia..manusia sememangnya tidak pernah berpuas hati dgn apa yg ada...termasuk aku huhuhuhuhu...
Sbnrnya bkn psl berhenti kerja or nk bekerja fokus aku skrg ni....Aku sbnrnya nk cerita psl anak2. Ada org berusaha separuh nk mampus utk dptkan anak, ada isteri yg sanggup suaminya kawin lain semata2 utk dptkan zuriat sbb dia x leh mengandung....ada plak yg lempar anak sesuka hati ke jalan la, ke tong sampah malahan ke dalam jamban kerana 'terberanak' anak tanpa kerelaan---->bahasa manis tu..klu bahasa kesatnya anak luar nikah la! (mengada2 sungguh aku ni tu pun nk berkias2).
Fokus aku yg lebih jitu lagi ialah cara membesarkan anak2 supaya mereka menjadi manusia. Sesungguhnya aku bersyukur kerana kerjaya aku sbg guru kaunseling mendedahkan aku kepada perangai remaja atau lbh tepat lg anak-anak yg sedang membesar. Kekdg bila aku dgr anak2 murid aku meluahkan perasaan mereka membuatkan aku lbh berhati2 dlm membesarkan anak2 aku. Ya la aku ada seorg anak perempuan dan dua org anak lelaki...pendekatan dan cara anak lelaki dan perempuan sgt berbeza...
Perasan x ada di kalangan kawan2 kita akan ckp "Alaaa muda lg blh beranak lg", " Dua org anak mana cukup tambah la lg...", " Beranak byk2...nnt lps tu rehat la"......Tuan2 dan puan2 sidang hadirin yang dihormati sekelian ( aiseyman...serupa pengacara la pulak) Mmg anak merupakan anugerah serta rezeki yg sgt bernilai...sehingga kini aku masih merasai kepayahan serta keperitan mengandung dan melahirkan anak2 aku. Walaupun aku tak sakit lama utk melahirkan ketiga2 anak aku tetapi aku menghadapi alahan yg sgt tidak menyelesakan bdn aku dan aku x suka diseluk2 utk check bukaan rahim aku...sgt tidak selesa! Tp itu aku..mungkin pd org lain biasa dan mudah sj bg mereka...alhamdulillah...
That's why for me quality is more important than quantity...Bila kita melalui kesusahan kita akan pastikan yg terbaik akan terhasil...begitu juga dgn anak2.Dh la kita telah melalui kepayahan sebelum melahirkan mereka. Jd setelah mereka lahir ke dunia perkara yg paling penting ialah kita mampu utk beri perhatian, kasih sayang, keperluan dan apa sj yg sepatutnya utk mereka membesar..kerana mendidik anak seumpama menarik rambut dlm tepung...kesilapan yg sedikit blh membawa kemusnahan yg sgt besar apabila mereka dewasa kelak.
Dalam mendidik anak aku paling tekankan didikan agama..perkara PERTAMA kita kena asuh mereka takut pd Allah...Allah sedang melihat mereka..."Ingat..walaupun mak x nampak dan x tahu tp Allah nampak dan tahu"..tu la ayat yg sering berkumandang di mulut aku habuan telinga anak2 sejak mereka kecil lg. KEDUAnya aku dan suami latih mereka utk sembahyang seawal umur 5 tahun...bab sembahyang ni mak ayah kena main peranan penting jgn malas utk ajak anak bersolat....ajak mereka bersolat dgn kita.
KETIGA...aku sentiasa menjawab soalan yg ditya anak2 kpd aku walaupun soalan tu soalan bodoh...jgn menipu atau mempermain2kan soalan mereka...dr situ anak2 akan percaya dan yakin dgn kita jd mereka tidak akan cari rakan sebaya utk bertanya yg sudah tentu jawapannya tidak tepat.
KEEMPAT.. klu aku tegur, marah atau hukum anak2 aku akan pastikan mereka tahu dan phm kenapa mereka ditegur, dipukul atau dimarahi....yg penting anak2 tahu dan jelas kesalahan yg mereka lakukan dan slps itu mereka akan lbh berhati2.
KELIMA...aku akn beri peluang utk anak2 berfikir dan membuat pilihan...selalunya ibubapa akan suruh anak2 ikut apa kata mereka tanpa memberi peluang utk anak2 mengemukakan pendapat...cuba lah dgr..korang pasti tidak sangka bahawa anak korang bijak mengeluarkan idea...kekdg aku dan suami tergelak dgr pendpt anak2 aku.....x sepadan dgn umur!!!.
SETERUSNYA latih la anak2 utk buat kerja rumah walaupun anak tu anak lelaki...didik juga dgn sopan santun dan budi bahasa serta menghormati org2 tua. Dlm mendidik anak jgn kita lupa petua2 penting daripada rasullullah s.a.w yg kita kasihi:
Untuk ibu, mak, ummi, mama, mummy di luar sana pastinya korang ada cara yg lebih best utk mendidik anak2 kan?...X kisahlah apa caranya yg pastinya biarlah kita menjadi superheroin di mata anak2 kita...IBU YANG HEBAT AKAN MENGHASILKAN ANAK YANG SUPER HEBAT!!!

Sunday, September 30, 2012

First come first serve lah!

Assalamualaikum.....korang nk tau aku dh siapkan gambar kucing2 aku nk dimasukkan dlm blog aku yg x brp hebat ni....alih2 si Fatin Suhana blogger yg femes berbanding aku ( hahahahaha mmg la aku x femes sekadar pasir di pinggiran pantai ja) dh masukkan kisah kucing dia dlm entry yg terbaru...walhal aku tgh tgu posisi terbaik utk tgkp gambar 2 lg kucing aku iaitu MOME dan HACHI pastu trus nk launch entry pasal kucing2 aku ni ( ceh! nk launch kunun...mcm la aku buat filem)...Jadi bila fatin dh buat camtu...aku x leh la nk msukkan entry tu dlm jangka masa terdkt...kang korang kata aku tiru Fatin Suhana walhal aku masukkan dlm draft post 3 minggu yg lalu..... K la fatin FIRST COME FIRST SERVE LA....aku yg silap terhegeh2 nk tgu posisi kucing aku...tgkp je sudah la...ha padan muka aku...lg pun aku sibuk ngn hal keja di sekolah bkn blh senang2 nk mengadap komputer utk berblog...( anggapkan aku tgh marah diri aku sendiri )

Don't worry yanz be happy....nnt hang masukkan la aksi2 kucing hang yg x berapa nk comel tu ya hahahahaha. K frenz....walau bagaimana pun tgu tau gambar kekucing aku......meaowwwwww!

Ha....ni sebagai gambar promo ja......masa ni MOME ngan HACHI kecik lagi...tidur bersama TOMPOK

Wednesday, September 26, 2012

Menangani stres cara aku (^___^)

Assalamualaikum! Apa habaq semuaaaa....lama gak aku x berblog nih...keja byk gila sih kat sekolah nk kena settle...sesi kaunseling ngan budak, konsultasi ngn waris, program PMR & SPM, program Zero ponteng..bla...bla...bla....(fuh! Klu senaraikan lagi sakit kepala gue).
Baru2 ni sekolah aku ada buat kursus dalaman iaitu Bengkel Pengurusan Kesihatan Mental...bagus! Banyak informasi yg kita org dapat. Perkara yg paling penting dalam menguruskan mental ni...bila kita stres cari la jln penyelesaian..contoh paling mudah berkongsi masalah dgn org yg dipercayai...sekurang2nya kita dapat mengurangkan bebanan atau tekanan yg kita tanggung..Kebetulan plak aku ni involve dlm bidang bimbingan & kaunseling jadi perkara sebegini wajib aku amik tau kayyyyy.
Semua org mengalami stres. Stres terbahagi kepada 2 bahagian iaitu STRES POSITIF & STRES NEGATIF. Apa itu stres positif? Kita perlu ada stres positif baru kita dapat perform sesuatu dengan lebih bersedia dan baik. Sebagai contoh kita perlu membentangkan sesuatu dlm mesyuarat atau bengkel, perasaan jd serba x kena....takut ada tidur pun x lena nk pitam pun ada ( pd sesiapa yg x biasa ckp). Jadi kita akan bersiap sedia agar dapat beri yang terbaik walaupun tergagap2 masa bercakap. Selalunya stres positif akan memberi impak yg baik pd kita. Mcm mana plak stres negatif? Nama pun negatif dh tentu x elok kan. Bawa motor atau kereta laju2 sbb stres, merosakkan diri dengan menelan panadol berpuluh biji (remaja suka buat ni), melukakan diri. Dipendekkan cita ada yg sampai bunuh diri...na'uzubillah.....klu stres negatif ni dipendam terlalu lama tanpa diselesaikan ia akan bertukar kepada KEMURUNGAN!!! atau bahasa omputehnya DEPRESSION
Aku pun stres gak...selalunya aku stres dgn kerja...jd selain dari bersolat, berdoa(berckp dengan Allah-mengadu sepuas2nya) dan baca al-quran utk mereda serta mengurangkan stres, aku akan berkongsi cerita dgn GTP aka che pus yg merupakan rakan setugas aku...mmg lega klu kita dpt meluahkan apa yg terbuku dlm hati ni...selain daripada GTP, suami aku juga tempat aku berkongsi cerita serta Kak Chik aku (kakak aku la tu).
Haaaaa...ni la En. Suami ku...dia la penghilang stres dia jugak kekdg bg aku stres hahahahahah...I LOVE U ABG!

Satu lg acara wajib aku setiap bulan utk meredakan stres ialah bersauna, berurut dan ber'facial'. Klu korang datang Langkawi aku nk suggest tempat yg aku selalu berurut dan berfacial iaitu Bellis Spa...fuh! servis first class...mmg puas hati. Muka jd cantik selepas ber'facial' ( hihihihi kononnya..bluueekkk!) badan jd ringan sbb kena urut...stres pun ilang (^____^) yeay!
Taraaaaaa.....nampak x? Terpancar keceriaan yg abadi lagi hakiki

Disebabkan aku adalah penagih coklat yg tegar bangat! hehehehe jd aku menggunakan sifat ketagihan aku tu dgn cara yg tepat....makan coklat stres hilang....ya! Betui aku x tipu...cara tu cukup berkesan utk aku. Bila aku mkn coklat aku akan memejamkan mata sambil merasai sesuatu yg lega pada bahagian tengah otak aku...mmg release tension gua ckp lu! Kalau mkn aiskrim coklat pun aku akan berkelakuan camtu jugak tp ada org ckp plak makan coklat nnt gemuk...ya ka? Mana ada!....fav aku dark chocolate...walaupun pahit tp byk manfaatnya....sila baca di sini kayyy...dan aku ada rahsia..mkn coklat x blh gemuk heheheheh....
Jeng...jeng...jeng....aku makan dark chocolate no sugar added!!!! Lalalalalala
Lagi skali promote Langkawi...jgn lupa ke Haji Ismail Group banyak jenis coklat yg blh kalian cari di situ...coklat kat Langkawi mmg murah (^___^)<----senyum lagi!
Sbnrnya ada byk cara lg yg aku buat utk ilangkan stres..tp cukup yg 3 di atas aku story...nnt bg byk2 pun bukan korang nk baca hahahahaha...Satu pesanan penting aku untuk wanita yg berkerja dan dalam pada masa yg sama seorang isteri dan juga ibu...TOLONG CARI MASA UNTUK DIRI SENDIRI bagi mengurangkan stres anda....
Aku ada cara aku....cara korang bagaimana?

KURANG STRES KE ARAH AWET MUDA

Wednesday, August 29, 2012

Juadah Raya Vs Diet....

Assalamualaikum semua...rasanya x terlambat utk aku ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin kepada semua...Kemeriahan raya still going on and on....dan pastinya pelbagai juadah raya still going on and on masuk ke dlm mulut kita bukan? Hihihihihihi....kepada yg meletakkan azam utk berdiet dh tentu terpaksa membatalkan hasrat kalian buat sementara dulu.....mana tahan beb tgk menu yang lazat mau terbeliak bijik mata memilih makanan yg dihidangkan di rumah trbuka...terbuka jugak selera mak ni...jenuh mengontrol hehehehe. K cakap byk x guna, klu ada sesiapa yg ingin menjalani diet di hari raya blh tgk tip yg diberikan oleh Kevin Zahri ni...sangat2 berguna.....so check it out.

Tambahan tip drpd aku plak....selepas aku menikmati hidangan yg agak berlemak atau berminyak aku akan minum secawan Natural Clenx Tea dr NH Detoxlim.....hasilnya perut aku akan terasa ringan dan selesa.



 Sebenarnya aku dh mengamalkan minum teh ni dh hampir 2 thn....klu korang nk maklumat yg lebih lanjut tentang teh ini blh terus ke laman web DI SINI
Orait beb......harap apa yg aku bg dlm post aku kali ni blh membantu korang di luar sana ( ^____^)
Hepi Hari Rayaaaaaaa


Thursday, August 16, 2012

MEMBINA SEMANGAT ANAK-ANAK BERPUASA

Salam Ramadhan....Amacam posa? Pejam celik pejam celik dh nk dekat raya dh yeaaaa (ishhh cam budak kecik plak aku ni)...rasa mcm br semalam ja kita berpuasa...rasa sedih plak bila Ramadhan nk meninggalkan kita.
Ok la...Utk pengetahuan korang aku mempunyai 3 orang anak( seorang perempuan dan 2 lelaki ). Panggilan mereka di rumah ialah Kakak( 9 thn ), Abang( 6 thn ) dan Adik( 8 bln ). Kakak dan Abang dilatih untuk berpuasa bermula umur 5 tahun. Biasa la namanya pun br mula belajar puasa kan mesti x cukup sebulan. Kakak tgl puasa 5 hari dan kebetulan Abang pun tgl 5 hari masa usia tersebut. Alhamdulillah bermula usia 6 tahun hingga kini Kakak x tgl posa lagi. Abang plak sehingga hari ni masih bertahan lg walaupun sering sebut letih dan dahaga.
Sering kali kita dengar ibubapa terpaksa mengalah kepada anak-anak yang tidak mahu berpuasa kerana kesian, anak-anak kecik lagi dan mcm2 ungkapan serta alasan yang diutarakan. Hakikatnya bermula dari rebung la kita nk bentuk sbb bila dh jd buluh..terpaksa la amik buat meriam buluh ja ----kebabooommmm hahahaha ( blh buat lawak plak pompuan ni ) Maksud aku...dari kecil la kita nak asuh dan didik anak-anak ni.
Sebenarnya membina semangat anak2 berpuasa kena bermula daripada ibu dan bapa. Ibubapalah yang perlu membina semangat dan persiapan mental utk melatih anak2. Klu di mulut ja kita suruh anak2 berpuasa tp kita sendiri malas nk usaha bg anak2 seronok dan semangat utk melaksanakan ibadah ni pun x guna jugak kan dan satu lagi tanggungjawab melatih anak-anak adalah bersama....bukan ibu bukan bapa tp kedua2nya skali. "Apa yg penting? KERJASAMA" (nyanyi ikut lagu WonderPet k). Lain la klu ibu atau bapa tunggal....tak kan la sbb mcm ni terus nk cari pengganti. Kreatif la skit...utk ibu dan bapa tunggal blh minta bantuan dr saudara mara yang terdkt. Ingat yg penting kita perlu tarbiyah diri kita agar bersemangat membantu anak2 berpuasa. Actually anak2 ni dia mampu berpuasa klu kena caranya.
Di sini aku nk kongsi pengalaman aku dan suami bagaimana nk ajak anak2 berpuasa :-
Semasa bersahur
  1. Mak dan ayah kena bersatu hati utk mendidik anak2 berpuasa. Niat di dalam hati supaya kita bersemangat dan istiqamah untuk melatih anak2 berpuasa.
  2. Pastikan anak2 tidur awal supaya mereka blh bangun utk bersahur
  3. Bersungguh2 bangunkan anak2. Aku akan make sure anak2 buang air kecil dahulu, cuci muka kemudian br bersahur. Cara ini akan membuatkan anak2 segar.
  4. Suapkan anak2 makan jgn bg makan sendiri especially utk anak2 yg br belajar berpuasa. Tp klu aku, kakak yg dh darjah 3 pun aku suapkan sbb aku nk mereka makan byk.Klu bersahur anak2 aku kena makan nasi dan segelas milo suam br mereka kuat utk berpuasa
  5. Umpatkan anak2 dengan hadiah yg x pernah mereka miliki ataupun hadiah yg mereka nk sendiri. Mak ayah perlu membuat pengorbanan duit heheheh. Mcm aku dan suami umpan duit yg agak banyak juga la (nasib laaa janji anak2 nk berpuasa)
  6. Lekakan anak2 dgn mainan mereka sendiri..klu dia suka main game biarkan, klu dia suka tgk kartun kat tv pun x mengapa...sekurang2nya mereka terlupa sekejap yang mereka sdg berpuasa..Anak2 aku? Pd bulan Ramadhan mmg aku memberi kelonggaran utk mereka bermain. Sebelum buat kerja sekolah aku suruh tidur dulu...
  7. Menyediakan juadah berbuka puasa yg anak2 inginkan. Mcm anak2 aku x berapa suka berbuka puasa dgn nasi mereka lebih suka nugget, burger, satay, roti john dan sewaktu dgnnya...jd perlu pengorbanan tenaga ibubapa klu x mau buat kena keluar pergi cari....huhuhuhu
Tengah tunggu untuk berbuka...
Klu mereka berjaya berpuasa tunaikan janji kita...jgn lokek utk memberi pujian dan katakan mereka mampu brpuasa dgn lebih baik di thn hadapan. Klu yg x mampu penuhkan puasa jgn bg hadiah yg mereka tuntut atau potong elaun duit. Kedengaran agak zalim bkn? Percaya lah klu kita tegas dgn keputusan...anak2 tidak akn ambil kesempatan. Suruh mereka berusaha utk dptkan hadiah tersebut pd bulan Ramadhan yg seterusnya. Diingatkan jgn bg hadiah tersebut walaupun pd hari jadi mereka. 
Menyediakan rendang di rumah tok
Semoga pengalaman yg aku kongsi ni sedikit sebanyak blh memberi panduan kepada ibubapa di luar sana IBUBAPA YANG HEBAT AKAN MELAHIRKAN ANAK-ANAK YANG SUPER HEBAT


Wednesday, July 25, 2012

Ramadhan vs Kurus

Amboi....bersempena ramadhan ni mmg aku sibuk skit x sempat nk menjenguk blog sendiri...al maklumlah sibuk ngn anak2 yg berpuasa...sbg ibu a.k.a supermak (hahaha ada ati nk jd supermak konon) aku harus pastikan yg anak2 aku yang trsayang brpuasa dgn jayanya (^___^). Alhamdulillah setakat ini mereka menunjukkan prestasi yang hebat
K la yanz...sudah2 tu pendekkan mukaddimah, just straight to the point....Ramadhan vs Kurus...apa kaitannya? hahaha berani jamin sbg wanita/ perempuan kita semua teringin nk cantik dan bila cantik dh tentu trademarknya ialah kurus, slim melim.....apa lg semua amik kesempatan di bulan ramadhan utk kurus sbb kita brpuasa...
Blh ke brpuasa buat kita kurus? Ya mmg blh dan ada sesetengah sahabat kita di luar sana yg turun berat badan berkilo-kilo sbb melaksanakan rejimen diet semasa brpuasa. Ada yg amik minuman brprotein atau minuman berfiber dan mengamalkan diet sayuran semasa bersahur dan berbuka. Ada juga yg memakai pakaian bengkung FIR berjam-jam lamanya dan mcm2 lg la style diet dan nk kurus korang semua.
Apa2 pun niat korang pasal nk kurus ni korang kena ingat namanya pun bulan Ramadhan bulan yang perlu diperbanyakkan ibadah. Jd jgn la terlalu mengejar nk kurus sehingga kita terlupa amalan wajib kita di bulan puasa. Klu kita control sgt makan nnt kita akan jd letih, klu letih camna nk buat solat terawih or mengaji walaupun semuka surat al-quran? Actually aku pun mengingatkan diri aku sendiri
(u__u)<---muka insaf la tu!
Anyway tahniah kepada yg mmg disiplin tentang nak kurus ni...yg penting utamakan KESIHATAN lepas tu baru la KECANTIKAN kerana x guna cantik tp tubuh badan sakit......
SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK...mudah2an amal ibadat kita diterima Allah s.w.t

Sunday, July 15, 2012

Aku Dan Body Scrub

Salam....ari ni aku nk bincang bab kecantikan kerana aku suka kepada kecantikan. Aku x setuju bila orang express kecantikan ni dari segi rupa paras. Sebenarnya kecantikan ni datang dari pelbagai sudut. sebagai contoh yang aku nk mention ni ialah kulit...lebih fokus lg kulit badan. Cuba korang check dlm bilik air korang ada body scrub x? Klu ada bagus! Apa pentingnya body scrub a.k.a lulur badan ni? Sangat besar manfaatnya! Semua manfaat ini adalah berdasarkan pengalaman aku k, x amik dr sebarang buku.

Pertama
Segala daki(punca daki adalah dari sel kulit badan yg mati) dan kekotoran yang ada di kulit akan hilang. Sebenarnya daki ni akan membuatkan kulit kita kusam.

Kedua
Kalau kita rajin melulur hasilnya kulit akan jadi lembut, licin, bersih dan cerah.

Ketiga
Bila kita rajin skrub badan...selulit hodoh yg ada pada kulit akan berkurangan dan seterusnya akan mencantikkan bentuk badan kita (^_^)

Keempat
Aku adalah seorang pemakai slimming cream yang tegar...haaa nnt di entry yg lain akan aku ceritakan kelebihan krim pemecah lemak nih. K klu nk bg fungsi slimming cream ni lebih berkesan aksinya...sila skrub badan hangpa dulu...knp kena skrub? Bila kita berskrub...liang roma akan sedikit terbuka jd krim pemecah lemak ni akan meresap dgn mudahnya ke dlm lapisan kulit...paham?

Kelima
Jap...jap nk pikir ada x yg kelima...hmmmm ('_')...haaa ada....sbb aku suka sgt berskrub jd aku ada byk koleksi body scrub. Jadi body scrub ni blh jd perhiasan secara x langsung dlm bilik air aku...hihihihi

K cukup bgtau setakat tu...klu bgtau byk2 pun x guna buat penat baca ja....Utk pengetahuan orang-orang di luar sana...lulur badan ni ada mcm2 jenis..ada yg utk memutih, detoks, menganjalkan kulit dan mcm2 lg. So pilihan di tangan anda...yg penting p survey dulu kat kedai ada yg murah ada yg mahal tp yg agak mahal skit tu selalunya yg utk kuruskan badan...x caya p tgk kat Guardian or Watson ataupun kedai2 lain yg sewaktu dengannya.


Lulur ni aku beli kat Padang Besar, Perlis. Gambar lulur yang atas tu perisa susu (utk melembabkan kulit ) yang bawah plak perisa lavender ( utk menenangkan )-(hahaha ada ka guna ayat 'perisa').Sebenarnya lulur ni dlm bungkusan tp aku masukkan dlm botol supaya nampak cantik dan aku ikat ngan tali guni..nampak special skit. Lulur susu tu real bau susu masa guna..best!
Yg ni plak lulur serai...aku beli kat Guardian..produk Guardian gak...lulur ni berminyak skit
Lulur ni untuk menyegarkan...biasa la lavender ( release tension ). Aku beli kat Taman Lavender dlm Strawberry Park, GohTong. Kat mana tu? Atas skit ja dr Skyway Platform Genting Highland...Bau mmg best...kulit pun lembut
Ni salah satu fav aku...lulur ni untuk slimming and detox...sesuai utk yang ingin menguruskan badan. Gunakan lulur ni pastu sapu slimming lotion...mmg hebat! Blh beli kat salun kecantikkan (^___^)
Ni satu lagi body scrub yg paling aku suka...dh lama aku pakai sejak dr tahun 2007 lagi. Cukup puas ati..x percaya blh cuba. Nk dapat di mana? Mana lg klu x Cosway...yg dlm kotak tu klu di gosok ke badan mmg rasa mcm digaru2 ja...pas bilas rasa darah mengalir ke seluruh badan...mmg hebat!
Bila ada koleksi...br blh buat hiasan dalam bilik mandi....Ini akan menyemarakkan lagi semangat kita untuk melulur...
Lastly.....
Pesanan drpd pihak penaja...kpd yg dlm pantang atau br pas pantang rerajin la mengskrubkan badan korang (apa punya bahasa aku ni) sbbnya masa kita mengandung kulit badan kita especially kat bahagian leher, celah ketiak, bahagian perut, celah kelengkang dan belakang lutut akan jadi gelap dek perubahan hormon badan. Dan blh jd daki berkumpul sbb keadaan perut yg besar x leh nk tunduk tgk belakang lutut ataupun mungkin malas nk mengadap diri. Disbbkan aku ada anak kecik berumur 6 bulan jd korang tau la kan aku pun melalui fasa tu...Oleh itu perkara yang aku bincangkan dengan korang ari ni adalah satu perkara yang sgt rutin bg aku bila di bilik mandi...kenapa? Sbb aku nk dpt kulit yg elok semulaaaa...lalalalala

Ha! Apa lg jom kita p cari body scrub skrg dan mengskrub badan kita dgn jayanya! All the best!

Monday, July 9, 2012

Haaa! Siapa aku?

Sbnrnya skrg ni aku tgh blurrr....keja byk sgt nk kena settle tp x tau nk mula mana satu...sementara aku menyusun atur kerja yg berselerak dlm kepala hotak aku ni aku mengambil kesempatan memperkenalkan diri aku yg x seberapa adanya dlm blog aku yg br nk merangkak ni.
K selalunya kita akan tanya eh? Sapa dia tu? Awak siapa? Atau ayat yg lebih santun lg...maafkan saya blh saya tau siapa awak? Haaa!! Pernahkah korang tya diri korang sendiri...siapa aku? Tidak mengapa x perlu jawab coz ni blog aku jd aku yg akn jawab hahahahaha.

Sudah...stop gelak tu straight to the point...K aku ni seorang perempuan yg agak brutal walaupun aku dh jd mak budak kpd 3 orang anak...ha! x pecaya? Ikut korang la....sifat brutal ni tlh wujud dlm diri ni sejak dr aku kecik lg...sampai jd isteri org pun sifat ni x bleh nk ilang. Aku x suka pakai bj kurung tp Allah tu maha mengetahui...Dia tentukan aku menjadi guru so x blh buat apa pun aku mmg wajib brbaju kurung ke sekolah...haaa padan muka aku tp kat sekolah ja aku pakai habis sekolah apa lagi seluar jeans menjadi pakaian asasi aku balik. Masa aku kecik sampai remaja(dulu la) mak aku risau tgk aku takut jd tomboy ya la baju raya pun nk beli seluar, t-shirt n kasut bertali...x nak langsung baju kurung...Ingat lagi kalau ada pakwe2 yg dok adjust aku suruh pakai baju kurung jawabnya dlm tempoh beberapa saat dia secara rasminya akn ku buang dr senarai pilihan menantu mak aku.

Tp brutal2 aku pun x la sampai menjadikan aku ni dianggap kureng diajar trhadap org tua2...brutal aku ni brtempat...masa zaman memuda dulu makcik2 kat umah aku kata aku ni sopan santun...Hahahahahahaha (klu memakcik tu dgr aku gelak sure dia x pilih aku sbb dia x dpt bezakan langsuir atau wanita sejati). As long as you are pompuan, brutal ka or 'wayar' ke...kesopanan dan kesusilaan harus dijaga..Ingat tu!

Maksud aku sopan santun tu bukan jalan terus berubah jd 'catwalk', muka senyum ala2 malu kucing gitu...jgn la terlalu drastik kawannnn....jgn gelojoh sgt nk tunjuk ayu..yang penting cara kita bercakap, cara kita menyapa atau bersembang dengan orang tua2, ringan tulang ( suka tolong la tu a.k.a rajin ) akan membuatkan kita disenangi walaupun hakikatnya hati kita brutal tahap kongkang yang sedang bergayut di dahan ( ha! korang tau ke kongkang tu apa? Sila cari imej dlm google search yea )

K la takat tu dulu aku story.....kalau korang nak tau dgn lebih lanjut SIAPA AKU? Dengan tidak malunya akan aku post lg k hehehehehe....wassalam, sorry/tq :-)

Wednesday, July 4, 2012

Hmmmm...nak cakap apa ya?

Berpandukan tajuk aku tu pun dh jelas yang aku x tau nk bgtau korang apa...cuma aku br terjerumus ke lembah Blogger nih....agak kekok dan kaku nk handle blog...al maklum la first timer! Anyway Selamat berkenalan dan harap korang blh tunjuk ajar aku tentang ilmu blog memblog nih...nnt slow2 aku update yg lain k....rasanya setakat ni dulu sebagai mukaddimah...Salam Nisfu Sya'ban :-)